Najvyšší súd porušil práva Dávida B. z káuz BMG Invest a Horizont

20.02.2013 Bratislava

Bratislava 20. februára (TASR) - Dávid B. z kauzy tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia dostane druhú šancu. Postaral sa o to dovolací senát Najvyššieho súdu (NS) SR, podľa ktorého mu boli porušené práva, keď sa na Najvyššom súde rozhodovalo o jeho odvolaní. Dávid B. sa vtedy odvolal voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý ho za spreneveru odsúdil na päť rokov.

"Uznesením Najvyššieho súdu SR z 19. januára 2012 a konaním, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon," potvrdila TASR Kancelária predsedu (KP) NS SR. Okrem porušení Trestného poriadku v neprospech obvineného Dávida B. našiel dovolací senát aj porušenia článkov Ústavy SR a Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ktoré hovoria o prítomnosti obžalovaného pred súdom a jeho možnosti vyjadriť sa k dôkazom. Dovolací senát podľa KP NS SR rozhodnutie odvolacieho senátu z 19. januára minulého roku zrušil a prikázal mu, aby odvolanie Dávida B. znovu prerokoval a rozhodol o ňom.

Dávida B. odsúdil ŠTS v novembri 2010 za spreneveru 5,6 milióna korún na päť rokov odňatia slobody. Stíhanie za spreneveru bolo súčasťou kauzy tunelovania nebankových subjektov, Špecializovaný súd však vtedy rozhodol, že vec sprenevery vylúči na samostatné konanie a ukončí. Dávid B. predtým strávil vo vyšetrovacej väzbe takmer päť rokov, pre neho to však znamenalo, že do väzenia s minimálnym stupňom stráženia sa má vrátiť na 3,5 roka, aby si trest odsedel. V stanovenej lehote do väzenia nenastúpil, zadržali ho v polovici marca v Českej republike, odtiaľ poslali do väzenia na Slovensko. Dnešné rozhodnutie dovolacieho senátu však neznamená, že Dávid B. sa dostane na slobodu. Dovolací senát ho vzal do väzby. Jeho obhajca Roman Maťašovský už pred rokom tvrdil, že Najvyšší súd SR porušil právo Dávida B. na obhajobu. Obžalovaný podľa obhajcu večer pred verejným zasadnutím súdu poslal elektronickou poštou ospravedlnenie z neúčasti a potvrdenie o práceneschopnosti, na zasadnutí súdu chcel byť osobne. Súd jeho ospravedlnenie neakceptoval a verejné zasadnutie sa uskutočnilo.

Dávid B. na špecializovanom súde vinu zo sprenevery odmietal. Tvrdil, že za ňou stojí človek, ktorého splnomocnil na disponovanie s bankovým účtom. Podľa obžaloby boli pod dohľadom Dávida B. najskôr prevedené peniaze z účtu jednej firmy na účet druhej, potom vybraté v hotovosti a použité na zaplatenie fiktívnych prác.

Jozefa M., Patrika P. a Dávida B. prokuratúra viní v kauze tunelovania nebankových subjektov z trestného činu založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Špeciálny súd odsúdil 27. apríla 2007 Jozefa M. na 12-ročný trest odňatia slobody, avšak Najvyšší súd SR neskôr verdikt zrušil. Dávida B. pôvodne odsúdili v tejto kauze na 11 rokov väzenia a Patrika P. na desať rokov. Proces v kauze tunelovania nebankových subjektov na špecializovanom súde sa stále neskončil.
 

Vyberte región